Alamakkk! Sakit tekak ye ?


Hah! Sempena musimmusim raya ni, pastinya ais satu juadah yangggggg yummyyyyyy! kan? kan? dapat sunquick pulak tu. waw. mabeles! tapi, macam orang cakap, kalau sedap mesti sakit kan. SAKIT TEKAK! waduhhh! tu yang tak tahan.

So, kat sini aku nak shareshare lahh tips nak legakan sakit tekak secepat mungkin. In sha ALLAH mujarab. 

First
Air Limau + Madu : Amek segelas air suam pastu campurkan dengan perahan jus limau nipis tu. Lepas tu, tambahkan sesudu kecil madu. Buat 3 kali sehari sampai Ok.

Second
Asam Jawa : Campurkan satu sudu asam jawa dengan segelas air. kacau, biar & tapis. Lepas tu, minum. Tips ni boleh sejukkan tekak.

Last
Kumur dengan air garam : Campurkan sesudu garam dengan segelas air pastuh kumur. Cara ni dapat legakan gatalgatal kat tekak tu.

Kalau nak ikotkan aku, aku suke buat yang First tu. Aku rase tu ubat paling sedap. lagipon die bole buang kahak kahak lendir.

Hah! kalau korang ade tipstips lain, boleh lah shareshare kat comment bawah ni. sharing is caring kan. huhuhu






1 comment: